Miten aloitetaan kivääriammunnan harjoittelu?
Aloitteleva harrastaja aloittaa harjoittelun tutustumalla aseeseen ja ammunnan eri vaiheisiin (ammunnan valmistelu, asento, tähtäys, liipaisu, jälkipito). Tämä onnistuu helpoiten istuen tuelta joko molemmat kyynärpäät pöydällä (kuva 1)
tai vain tukikäden kyynärpää pöydällä (kuva 2). Asetta ei tarvitse silloin kannatella itse ja voi keskittyä rauhassa itse ampumatekniikan opetteluun.
Useimmille aktiiviharrastajille ja kilpa-ampujillekin istuen tuelta -ammunta on yksi harjoittelun muoto, jossa ampuja voi keskittyä tietyn ammunnan vaiheen, esim. liipaisutekniikan hiomiseen.
Ampumatekniikan kehittyessä ja nuoren fysiikan salliessa, harrastaja siirtyy ampumaan joko seisten vastatuelta tai suoraan seisten ilman tukea (kuva 3). Vastatuki auttaa ampujaa kannattelemaan asetta, jos ase tuntuu vielä liian painavalta.
Istuen ampuessa ampuja ei tarvitse muita varusteita. Seisten ampuessa ampujan takki on hyväksi, sillä se tukee ja helpottaa asentoa. Pidemmälle harrastuksessaan etenevät hankkivat usein takin lisäksi myös ampujan housut, tukikäden hanskan ja kengät.
Seuralla on ilma-aseiden lisäksi erikokoisia ampujan takkeja ja tukikäden hanskoja lainattavaksi vuoroilla.
Jos nuori innostuu kilpailemaan, nuoret on jaettu eri ikäluokkiin ja he saavat ampua kisoissa ikäluokkaansa soveltuvasta tukiampujan asennosta. Aikuisten kilpasarjoissa on myös ikäluokkia ja ampuma-asennot ovat kilpailusta riippuen pysty, makuu tai polvi.
Nuorten tukiammuntaan liittyvät säännöt löytyvät täältä.