Uutiset

KSF – UUTISVIRTA 2021

Kaksoishopeaa SM-kisoissa

KSF:n Henna Viljanen ja Sebastian Långström onnistuivat kun ilma-aseiden yleisten sarjojen Suomen mestaruudet ratkottiin 10.12 Kisakalliossa. Henna Viljanen sijoittui naisten ilmakiväärissä hopealle käytyään tiukan kamppailun kullasta Simpeleen Hahlon Emmi Hyrkkään kanssa. Eroa jäi lopulta ainoastaan 0,3 pistettä. Emmi Hyrkäs 624,7p, Henna Viljanen 624,4p. Pronssin vei Marianne Palo IMAS tuloksella 622.8p.tuloksella.

Miesten ilmakiväärissä sijoittui Sebastian Långström hopealle tuloksella 622,2p, HAS:n Aleksi Lepän viedessä voiton tuloksella 624,2p. Pronssin vei SA:n Riku Koskela tuloksella 620,2p.

Nuorten sarjojen SM-mitalit ratkottiin Espoossa 19-21.11. KSF:n Emma Malinen sijoittui hienosti viidenneksi sarjassa N18 tuloksella 605.1p. Emma kuuluu lajiliiton nuorten tehoryhmään.

Kuluvan vuoden SM-kisoja oli jouduttu toistuvasti siirtämään koronapandemian takia.

SM-Hopeamitalistit Henna ja Sebastian Kisakalliossa 10.12.2021

Tärkein petti maailmancup-kisassa

Kroatian Osijekissä on meneillään kiväärin, pistoolin ja haulikon maailmancup-kilpailu 22.6-3.7. KSF:n kivääriampuja Sebastian Långström on yksi osallistujista.

Valitettavasti kilpailua varjostaa pahasti ongelmat sähköisten taululaitteiden kanssa. Miesten pienoiskiväärin 3*40ls kilpailussa tehtiin useita protesteja. Sebastian Långströmin yhtä taululaitteen mukaan ammuttua 7:aa vastaan jätettiin myös protesti joka hyväksyttiin. Kiitokset hyvästä asian hoidosta SAL valmentajalle Pirjo Peltolalle joka toimi joukkueenjohtajana. Kilpailun jälkeen selvisi kuitenkin, että tauluelektroniikan ilmoittamat osumat olivat sangen erilaiset kuin osumat taustapahvissa. Protesteja olisi voinut tehdä useasta laukauksesta mutta vain teoriassa. Käytännössä ampuja ei voi olla niin varma itsestään jos kysymyksessä on 9- tai 8-osuma, että hän lähtisi protestoimaan varsinkin kun uhkana on 2p sakkopistettä/protesti.


Sebastianin osumat kilpailun alkuvaiheesta tauluelektroniikan mukaan


Sebastianin koko kilpailun osumat taustapahvista katsottuna, ei näyttäisi olevan 9 huonompia osumia

Ampujapiireissä on aina silloin tällöin epäilty elektroniikan luotettavutta mutta valitettavasti Osijekissa saatiin todistettua, että järjestelmä voi antaa virheellisiä tuloksia jopa maailmancup tasoisessa kilpailussa. Yllä kuvatussa tapauksessa on todella monta virhettä.

Tapahtunut herättää ikäviä kysymyksiä. Kuinka yleisiä ovat virhenäytöt, myös pienet virheet joita lähtökohtaisesti aina jäävät huomaamatta. Finaaleissahan kymmenesosat ratkaisevat eikä tuloksista edes voida protestoida. Miten moni vääryyttä kärsinyt jättää protestoimatta? Urheilijan oikeusturva jättää tällaisissa tilanteissa paljon toivomisen varaa.

On selvää, että tekniikassa ja/tai sen käyttötavoissa on puutteita jopa tämän tasoisessa kilpailussa. Jatkossa on palautettava luottamus tulospalveluun ja edelleen kehitettävä laitteet toimintavarmemmiksi. Koska se ei tapahdu kädenkäänteessä on parannettava urheilijan oikeusturvaa ja madallettava protestikynnystä. Protestoida pitäisi saada ilman sanktiopelkoa.

Taustapahvin käytön tärkeys korostuu ja on kehitettävä menetelmiä joilla urheilija kilpailun aikana voi tarkkailla osumakuviotaan siitä.

KSF:n Huippu-urheilutrio EM-kisoissa Kroatian Osijekissa

Kaikki kolme KSF.n maajoukkueampujaa ovat Osijeksissa edustamassa maatamme. Sebastian Långström, Jenna Kuisma ja Henna Viljanen

Jenna Kuisma, Henna Viljanen ja Sebastian Långström edustavat Suomea EM-kisoissa Osijekissa 20.5 – 6.6. 2021. Jenna kilpailee naisten ilmakiväärissä, Henna naisten pienoiskiväärissä ja 300m kiväärissä ja Sebastian miesten ilma- ja pienoiskiväärissä. Kilpailuja voi seurata Sius-tulospalvelun kautta.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy ESC:n ja ISSF:n sivuilta.

PARIKILPAILUSSA PRONSSIA HENNA VILJASELLE JA ALEKSI LEPÄLLE

Henna Viljanen KSF ja Aleksi Leppä Haminan Ampumaseura onnistuivat 300m parikilpailussa ja toivat Suomelle pronssia. Kuva Risto Aarrekivi.