Uutiset

KSF – UUTISVIRTA 2021-2023

Menestyksekäs Tanskan matka Hennalla ja Sebastianilla, hopeaa ja pronssia.

Tanskan Århusissa järjestettiin kolmipäiväiset Masters kilpailut 15-18.6. 2023 jotka samalla toimivat aikuisten MM-karsintakilpailuna. KSF:n Henna Viljanen ja Sebastian Långström osallistuivat. Molemmat saavuttivat useita hyviä tuloksia sekä pienoiskiväärillä että ilmakiväärillä.

Pronssia

Henna sijoittui pronssille naisten pienoiskiväärin asentokilpailussa 18.6.2023. finaalituloksella 447,8p. Voiton vei Ranskan Agate Girard 463,1p. Hopealle sijoittui Suomen Marianne Palo 459,8p

Naisten 3*20ls pk. Mitalikolmikko. 1. Agathe Girard FRA, 2. Marianne Palo FIN, 3. Henna Viljanen FIN

Hopeaa

Sebastianin paras päivä oli 18.6 jolloin hän sijoittui hopealle kovatasoisessa finaalikilpailussa tuloksella 456,0p, Ranskan Dimitri Dutendas (458,3p) jälkeen. Varsinkin pystyammunta sujui finaalissa hienosti. Kolmas oli Tanskan Esben Jakobsen 446,4p

Sebastian Långström. Hopeaa miesten 3*20 pk. 18.6.2023 Århus 21st Masters

Tuloksia 21st Masters.kilpailusta suomeksi: www.leppa.fi

Henna Viljanen Huippuvireessä Kouvolassa

Henna Viljanen onnistui täydellisesti Kymi Open kilpailussa Kouvolassa 11.6. voittamalla pienoiskiväärin naisten sarjan asentokilpailun huipputuloksella 590p ennen Viivi Kemppi 584p ja Essi Heiskanen PieksA 381p. Hennan tulos on huomattavan kova myös kansainvälisessä vertailussa ja Henna ylitti näin myös MM-karsintarajan 586p

Henna Viljanen 590p pienoiskiväärin asentokilpailussa Kouvolassa.

KSF jatkaa Tähtiseurana

Kyrkslätt Skytteförening (KSF) täyttää Olympiakomitean ja Suomen Ampumaurheiluliiton myöntämän Tähtimerkki-tunnustuksen kriteerit ja saa jatkossakin pitää Tähtimerkkiä osoituksena laadukkaasta seuratoiminnasta.

Auditointi pidettiin 12.4.2023 Kirkkonummella.

Olympikomitean ja lajiliiton SALin tiedote

Joukkuekultaa AM-kisoissa

Etelä-Suomen ilma-aseiden aluemestaruuskilpailut käytiin Espoossa 20.11. KSF:n naisjuniorit voittivat N16-sarjan ilmakiväärin aluemestaruuden. Joukkueessa ampuivat: Helmi Nevanperä, Unna Grönlund ja Reetta Ruokolahti. Unna sijoittui lisäksi henkilökohtaisessa kilpailussa pronssille.

N16-sarjan ilmakiväärin AM-joukkuekilpailun kultamitalistit:
Helmi, Unna ja Reetta
Unna oli myös henkilökohtaisen kilpailun pronssimitalisti

Mitalisade jatkui PM-kisoissa kaikissa väreissä

KSF:n menestysputki jatkui Kouvolassa 4-5.8. järjestetyissä Pohjoismaiden mestaruuskisoissa. Suomalaismenestys kisoissa oli kokonaisuutena jälleen osoitus siitä,, että tulostasomme kestää kansainvälisen vertailun.

Kisamenestys noudatti KSF:n osalta pitkälti samaa kaavaa kuin mitä nähtiin viikko sitten käydyissä SM-kisoissa.

Kultaa

Kirkkain mitali tuli Sebastian Långströmille pienoiskiväärin 60ls makuukilpailussa. Sebastian voitti kilpailun tuloksella 618,5p, 0,1 pisteen erolla ennen Iso-Britannian Michael Bargeronia. Kolmas oli Suomen Riku Koskela tuloksella 617,2. Keli oli todella vaikea kun tuli oli kova. Sebastian ampui koko kisan rohkeilla ennakoilla ja sanoi ettei napakymppiä voinut yrittää. Tavoite oli pysyä kympin sisällä mahdollisimman hyvin.

Sebastian voitti makuuammunnan PM-kisoissa. Kuva Mika Vuolle SAL

Hopeaa

Toisen henkilökohtaisen PM-mitalin Sebastian saavutti miesten ilmakiväärikilpailussa jossa hän sijoittui toiseksi Aleksi Lepän jälkeen joka voitti kultaottelun viimeisellä laukauksella. Kilpailun kulku muistutti viikko sitten SM-kisoissa käytyä pienoiskiväärin asentokilpailua. Peruskilpailun voitti Suomen Riku Koskela ennen britit Dean Bale ja Stephen Mitchel. Aleksi Leppä oli neljäs, Ruotsin Marcus Madsen viides ja Sebastian kuudes. Finaalikarsinnassa Sebastian onnistui todella hyvin ja voitti sen. Aleksi Leppä oli karsinnan toinen ja kultaottelussa kohtasivat jälleen Sebastian ja Aleksi. Kaverukset olivatkin sopineet ennen kisaa, että eiköhän ammuta kultaottelussa…

Kultaottelu oli yhtä tasainen ja jännittävä kuin edellä mainittu pienoiskiväärin SM- asentokilpailu. Tälläkin kertaa vasta viimeinen laukaus ratkaisi ja siinä Aleksi onnistui paremmin. Lopputulos 16-14 sinetöi Aleksin PM-mestaruuden ja Sebastianin hopeamitalin. Suomen kaksoisvoitto miesten ilmakiväärissä oli tosiasia.

Kaksoisvoitto Suomelle ilmakiväärissä. Aleksi Leppä FIN, Sebastian Långström FIN ja Dean Bale GBR. Kuva Mika Vuolle SAL.

Pronssia

Henna Viljanen sijoittui pronssille naisten pienoiskiväärin asentokilpailussa. Peruskilpailussa Henna sijoittui toiseksi hyvällä tuloksella 583p. Suomen Marianne Palo voitti tämän osuuden tuloksella 585p ja kolmas oli Tanskan Josefine Laursen tuloksella 580p. Finaalikarsinnan voitti Josefine ennen Marianne ja Hennaa. Henna oli varmistanut PM-pronssinsa. Kultaottelun voitti Josefine tuloksella 17-9.

Marianne Palo FIN hopeaa, Josefina Laursen DEN kultaa ja Henna Viljanen FIN pronssia, Kuva Mika Vuolle SAL.

SM-Kultaa Sebastian Långströmille

Inkoossa järjestettiin 30-31.07 tämän vuoden pienoiskiväärin naisten ja miesten sarjojen SM-kisat. KSF:n ampujat onnistuivat kisoissa ja saavuttivat niissä kolme henkilökohtaista mitalia, yksi kutakin väriä.

Kultaa

Kirkkain mitali tuli Sebastianille miesten sarjan asentokilpailussa äärimmäisen jännittävän kamppailun jälkeen. Uusien sääntöjen mukaan peruskilpailu on 3*20 laukauksen kilsa josta 8 parasta jatkavat finaliin josta edelleen kaksi parasta pääsevät kultaotteluun. Peruskilpailun polvi- ja makuuosuudet sujuivat Sebastianilta varsin hyvin mutta pystyammunta oli tällä kertaa haasteellista ja hän pääsi finaaliin viidentenä. Peruskilpailun voitti Aleksi Leppä. Finaalin 3*10ls kilpailussa kaikki asennot toimivat ja Sebastian voitti lopulta tämän osuuden ja pääsi kultaotteluun finaalin toiseksi nousseen Haminan Ampumaseuran Aleksi Lepän kanssa. Kultaottelussa pisteet jaetaan joka laukauksen jälkeen siten että paremman osuman saanut ampuja saa 2p ja tasatuloksen tapauksessa saavat molemmat pisteen. Kultaottelua jatketaan kunnes jompikumpi ampuja saa kasaan 16p.

Kultaottelu, varsinkin sen loppupuoli olikin sitten huippujännittävää seurattavaa. Aleksi Leppä ampui kultaottelun alun erittäin hyvin ja siirtyikin peräti 10-0 johtoon. Peli ei kuitenkaan ollut vielä pelattu sillä Sebastian onnistui kaventamaan etumatkaa vähitellen niin että ennen viimeistä laukausta tilanne oli 14-14. Suomen mestaruus ratkesi näin vasta viimeisellä laukauksella Sebastianin hyväksi 16-14. Sebastianille pienoiskiväärin asentokilpailun suomenmestaruus oli ensimmäinen. Hänellä on ennestään ilmakiväärin yleisen sarjan suomenmestaruus.

Kultaa Sebastian Långström KSF. Hopeaa Aleksi Leppä HAS. Pronssia Riku Koskela Po-HA. Kuva Marko Leppä
Finaaliammunta. Miesten pienoiskiväärin asentokilpailussa SM2022. Kuva Marko Leppä

Hopeaa

Toisen henkilökohtaisen SM-mitalin Sebastian saavutti miesten 60ls makuukilpailussa jossa hän sijoittui toiseksi Pohjois-Hämeen Ampujien Riku Koskelan jälkeen. Riku tähtäsi 623.1p ja Sebastian 620,3p. Pronssin vei Haminan Ampumaseuran Juha Rutonen tuloksella 619,7p.

Pronssia

Henna Viljanen sijoittui pronssille naisten asentokilpailussa. Peruskilpailussa Henna sijoittui toiseksi onnistuttuaan varsinkin makuu ja pystyammunnassa. Finaalissa Henna sijoittui kolmanneksi Isokyrön Metsästys ja Ampumaseuran Marianne Palon ja Pieksämäen Seudun Ampujien Essi Heiskasen jälkeen. Kultaottelun Essi voitti 16-0.

Jälkikasvu turvattu

Naisten sarjan makuukisaan osallistui myös KSF:n Emma Malinen kelpo tuloksella 608,3p. Hänen paras kymmenen laukauksen sarja oli 104.7p mikä on huomattavan hyvä tulos myös aikuisten sarjassa. Emman oma sarja on N18 ja nuorten SM-kisoissa Mikkelissä hän oli hienosti makuukilpailussa viidentenä ja asentokilpailussa kuudentena.

Täydellinen tulosluettelo: www.kivsm.fi

Uhka

Suurimman uhan seuran toiminalle aiheuttaa tällä hetkellä Gesterbyn sisäradan sulkeminen koulun rakennustöiden takia. Sekä huippu- että virkistysammunnan jatkon turvaamisen kannalta on äärimmäisen tärkeää että seura, yhteistyössä kunnan kanssa, pikimmiten löytää korvaavan tilan.

Henna Viljaselle EM-pronssia Zagrebissa 27.7.

Henna Viljanen sijoittui kolmanneksi 300 metrin kiväärin EM-kilpailussa Zagrebissa 27.7.  Pronssimitali on hänen ensimmäisen henkilökohtainen arvokisamitali. Henna tähtäsi 3*20ls asentokilpailussa 579, polvelta 193, makuulta 193 ja pystyltä 193. Kullan vei Saksan Lisa Müller tuloksella 583 ja hopean Ruotsin Elin Åhlin tuloksella 582. Suomen joukkue ei päässyt ampumaan ensimmäisen kilpailupäivän lajeja tai kilpailuja edeltäviä harjoituksia myöhään saapuneiden matkatavaroiden takia.

Palkintojen jako Zagrebissa 27.7.2022. Hennalle EM-pronssia

Menestyksekäs kisamatka Tanskaan

Tanskan Århusisssa järjestettiin 16.-19.6.2022 Masters 2022 – kilpailu joka samalla toimi EM-ja MM-näyttökilpailuna 10 ja 50m kiväärilajeissa. Samassa kaupungissa järjestettiin lisäksi heti perään 20-23.6. 300m kiväärin Lapua European Cup-kilpailu. KSF:n Henna Viljanen sekä Sebastian Långström osallistuivat menestyksekkäästi molempiin kilpailuihin. Lapua European Cup kilpailussa loisti lisäksi Suomen miesten joukkue jossa ampuivat Sebastianin lisäksi Riku Koskela P-HA ja Aleksi Leppä HAS.

Hennalle pronssia pienoiskiväärin makuukilpailussa 17.6.

Henna Viljanen aloitti Masterskisan vakuuttavasti parantamalla omaa ennätystään 50m 60ls makuukilpailussa sijoittuen pronssille tuloksella 620,8p. Voiton vei Norjan Mari Lövseth tuloksella 625.9 ennen Tanskan Stephanie Grundsoe joka tähtäsi 621.7.

Henna Viljanen tarkkana makuukilpailussa. Kuva Marko Leppä

Sebastianille pronssia ilmakiväärin kilpailussa 18.6.

Seuraavana päivänä Sebastian Långström selvitti itsensä ilmakiväärin finaalikilpailuun jossa sijoittui pronssille tuloksella 260,9. Voiton vei Norjan Henrik Larsen tuloksella 262,0 ennen Tanskan Nicklas Kildehoj jokla tähtäsi 261,7p.

Sebastianilla pronssia tähtäimessä ilmakiväärikisassa Århusissa 18.6. 2022. Kuva Marko Leppä

Menestystä myös 300 metrillä

Henna Viljanen kuittasi kisamatkan toisen henkilökohtaisen mitalinsa sijoittumalla 300m 3*20ls asentokilpailussa pronssille tuloksella 583p. Kisavoiton vei Sveitsin Silvia Guignard tuloksella 589p ennen Slovenian Ursk Kuharic joka saavutti saman tuloksen mutta pienemmällä sisäkymppimäärällä.

Suomen miesten joukkue, Sebastianin lisäksi nopeasti kehittynyt Riku Koskelan P-HA ja huippuvireessä olevan maailmanmestarin Aleksi Lepän, saavutti 300m kiväärin makuuammunnassa joukkuepronssia (Ranska 1791, Tanska 1788, Suomi 1780) sekä asentokilpailussa joukkuehopeaa (Slovenia 1746, Suomi 1746, Tanska 1724). Vakiokiväärin asentokilpailussa tuli joukkuekultaa Suomi 1749,Sveitsi 1749, Slovenia 1730.

300m kivääriammunnalla on KSF:n toiminnassa pitkät perinteet. Laji on kuitenkin Sebastianille uusi mutta hän on pitänyt siitä alkukokeiluista lähtien. Tanskassa syntyi kelpoja tuloksia sekä makuulta 594p että asentokilpailuissa 580p.

Kaksoishopeaa

SM-kisoissa

KSF:n Henna Viljanen ja Sebastian Långström onnistuivat kun ilma-aseiden yleisten sarjojen Suomen mestaruudet ratkottiin 10.12 Kisakalliossa. Henna Viljanen sijoittui naisten ilmakiväärissä hopealle käytyään tiukan kamppailun kullasta Simpeleen Hahlon Emmi Hyrkkään kanssa. Eroa jäi lopulta ainoastaan 0,3 pistettä. Emmi Hyrkäs 624,7p, Henna Viljanen 624,4p. Pronssin vei Marianne Palo IMAS tuloksella 622.8p.tuloksella.

Miesten ilmakiväärissä sijoittui Sebastian Långström hopealle tuloksella 622,2p, HAS:n Aleksi Lepän viedessä voiton tuloksella 624,2p. Pronssin vei SA:n Riku Koskela tuloksella 620,2p.

Nuorten sarjojen SM-mitalit ratkottiin Espoossa 19-21.11. KSF:n Emma Malinen sijoittui hienosti viidenneksi sarjassa N18 tuloksella 605.1p. Emma kuuluu lajiliiton nuorten tehoryhmään.

Kuluvan vuoden SM-kisoja oli jouduttu toistuvasti siirtämään koronapandemian takia.

SM-Hopeamitalistit Henna ja Sebastian Kisakalliossa 10.12.2021

Tärkein petti maailmancup-kisassa

Kroatian Osijekissä on meneillään kiväärin, pistoolin ja haulikon maailmancup-kilpailu 22.6-3.7. KSF:n kivääriampuja Sebastian Långström on yksi osallistujista.

Valitettavasti kilpailua varjostaa pahasti ongelmat sähköisten taululaitteiden kanssa. Miesten pienoiskiväärin 3*40ls kilpailussa tehtiin useita protesteja. Sebastian Långströmin yhtä taululaitteen mukaan ammuttua 7:aa vastaan jätettiin myös protesti joka hyväksyttiin. Kiitokset hyvästä asian hoidosta SAL valmentajalle Pirjo Peltolalle joka toimi joukkueenjohtajana. Kilpailun jälkeen selvisi kuitenkin, että tauluelektroniikan ilmoittamat osumat olivat sangen erilaiset kuin osumat taustapahvissa. Protesteja olisi voinut tehdä useasta laukauksesta mutta vain teoriassa. Käytännössä ampuja ei voi olla niin varma itsestään jos kysymyksessä on 9- tai 8-osuma, että hän lähtisi protestoimaan varsinkin kun uhkana on 2p sakkopistettä/protesti.


Sebastianin osumat kilpailun alkuvaiheesta tauluelektroniikan mukaan


Sebastianin koko kilpailun osumat taustapahvista katsottuna, ei näyttäisi olevan 9 huonompia osumia

Ampujapiireissä on aina silloin tällöin epäilty elektroniikan luotettavutta mutta valitettavasti Osijekissa saatiin todistettua, että järjestelmä voi antaa virheellisiä tuloksia jopa maailmancup tasoisessa kilpailussa. Yllä kuvatussa tapauksessa on todella monta virhettä.

Tapahtunut herättää ikäviä kysymyksiä. Kuinka yleisiä ovat virhenäytöt, myös pienet virheet joita lähtökohtaisesti aina jäävät huomaamatta. Finaaleissahan kymmenesosat ratkaisevat eikä tuloksista edes voida protestoida. Miten moni vääryyttä kärsinyt jättää protestoimatta? Urheilijan oikeusturva jättää tällaisissa tilanteissa paljon toivomisen varaa.

On selvää, että tekniikassa ja/tai sen käyttötavoissa on puutteita jopa tämän tasoisessa kilpailussa. Jatkossa on palautettava luottamus tulospalveluun ja edelleen kehitettävä laitteet toimintavarmemmiksi. Koska se ei tapahdu kädenkäänteessä on parannettava urheilijan oikeusturvaa ja madallettava protestikynnystä. Protestoida pitäisi saada ilman sanktiopelkoa.

Taustapahvin käytön tärkeys korostuu ja on kehitettävä menetelmiä joilla urheilija kilpailun aikana voi tarkkailla osumakuviotaan siitä.

KSF:n Huippu-urheilutrio EM-kisoissa Kroatian Osijekissa

Kaikki kolme KSF.n maajoukkueampujaa ovat Osijeksissa edustamassa maatamme. Sebastian Långström, Jenna Kuisma ja Henna Viljanen

Jenna Kuisma, Henna Viljanen ja Sebastian Långström edustavat Suomea EM-kisoissa Osijekissa 20.5 – 6.6. 2021. Jenna kilpailee naisten ilmakiväärissä, Henna naisten pienoiskiväärissä ja 300m kiväärissä ja Sebastian miesten ilma- ja pienoiskiväärissä. Kilpailuja voi seurata Sius-tulospalvelun kautta.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy ESC:n ja ISSF:n sivuilta.

PARIKILPAILUSSA PRONSSIA HENNA VILJASELLE JA ALEKSI LEPÄLLE

Henna Viljanen KSF ja Aleksi Leppä Haminan Ampumaseura onnistuivat 300m parikilpailussa ja toivat Suomelle pronssia. Kuva Risto Aarrekivi.